Totul despre vergeturi: ce sunt și cum le tratăm?

tratament vergeturi albe rosii craiova timisoara

Când vorbim despre vergeturi ne referim la cicatrici liniare vizibile care, deși nu pun probleme medicale deosebite, aduc un prejudiciu estetic important. Se prezintă sub forma unor zone în care structura cutanată pare „deșirată”. Se estimează ca vergeturile apar la 90% dintre femeile gravide, la 70% dintre adolescenți și la 40% dintre sportivi.

Aspectul tegumentului la nivelul vergeturii este specific: pielea este subțire, fină la palpare, suprafața neregulată, cu transparență crescută în cazul vergeturilor nou apărute, de aceea culoarea lor este rosu – violacee și alb opac – sidefiu.

Au aspect denivelat și sunt dispuse în lungul liniilor de tensiune ale pielii, în cazul vergeturilor vechi. Au dimensiuni de câțiva centimetrii în lungime și 1-10 mm lățime (în unele cazuri și mai mult). În general sunt nedureroase iar uneori pot fi însoțite de prurit și parestezie locală.

Situațiile în care pot apărea vergeturile sunt:

  • Sarcina, mai ales între lunile 4 și 6, ca urmare a întinderii continue și progresive a tegumentului de pe abdomen și sâni;
  • Destinderea bruscă a unei anumite regiuni a corpului la adolescenți în perioada de creștere;
  • Sportul și mai ales culturismul, unde se înregistrează o creștere rapidă a masei musculare (practicarea culturismului la adolescență crește probabilitatea apariției vergeturilor), la persoanele obeze, marcând regiunea lombara (atât în perioadele de îngrășare, cât și în cele de scădere în greutate).

De asemenea, utilizarea corticosteroizilor topici, în asociere cu pansamente ocluzive, crește riscul de apariție a vergeturilor.

Despre vergeturi

Un rol important în apariția acestor leziuni îl are și statusul genetic: antecedente familiale, istoric personal, apartenența la o anumită rasă (vergeturile sunt mai frecvent întâlnite la femeile de culoare).

Zonele cele mai predispuse la apariția vergeturilor sunt pieptul, brațele, axilele, la sportivi, iar abdomenul, flancurile, sânii, fesele la gravide și obezi. Evoluția naturală a vergeturilor este similară cu cea a cicatricilor sau rănilor care se vindeca.

Keza - Vergeturi

Tratament vergeturi cu ajutorul Sistemului Elos Plus

Sublative Rejuvenation ajută la tratarea vergeturilor, atât vechi și cât si noi. Sistemul Elos Plus folosește tehnologia Elos de combinare a energiei optice (laser sau lumină) cu radio-frecvență bi-polară (RF).

Tratamentul se realizează la o temperatură mai ridicată datorita incălzirii duale (prin energie optica și radio frecvență) fără a pune în pericol epiderma. Capacitatea sa de a concentra energia în profunzimea dermului, fără supraîncălzire la suprafața pielii, este o caracteristică unică a tratamentului Sublative și este un factor important în eficienta sa, putand fi folosit în siguranță pentru toate tipurile de piele.

Energia RF este distribuită sub suprafața vergeturilor, stimulând raspunsul natural de vindecare al organismului și maximizarea producției de colagen.

Factorii care duc la apariția vergeturilor nu sunt pe deplin cunoscuți

În cele mai multe situații putem vorbi despre un complex de cauze favorizante. Substratul morfopatologic este reprezentat de ruperea țesutului conjunctiv, prin întinderea excesivă și rapidă a pielii. Ceea ce contează de fapt reprezinta terenul pe care se produce acestă deteriorare structurală: defect la nivelul structurii fibrelor elastic cu răspuns anormal la stimuli mecanici, creșterea activității suprarenalelor.

Hipersecreția suprarenaliană poate sa apară patologic, cum este cazul bolii Cushing, sau în cazul corticoterapiei sistemice prelungite (în aceste două cazuri, vergeturile sunt mari și late, prezente pe arii extinse). De asemenea, și în cazuri cu mai puțină semnificație patologica, cum ar fi efortul fizic puternic, stări cu hipoglicemie, utilizarea de steroizi anabolizanți, stres, sarcină.

Producția de colagen creste de-a lungul timpului și, cu fiecare tratament, producând noi celule sănătoase, care au rolul de a repara țesutul.

Schema de tratament este formata din trei sau mai multe ședințe, distanțate la 4 – 6 săptămâni. Numărul total de ședințe de tratament necesare depinde de starea pielii pacientului și adâncimea vergeturilor.

Caracteristici tratament vergeturi:

  • Tratamente rapide: de obicei 10-20 de minute, în funcție de zona tratată;
  • Îmbunătățire treptată în zona tratată cu creșterea producției de colagen și reparare continuă în lunile următoare tratamentului;
  • Protocol de tratament: 3-5 tratamente la 4-6 săptămâni distanță;
  • În condiții de siguranță pentru toate tipurile de piele.