Tratament Dermatoscopie este considerat cea mai eficientă metodă de depistare precoce a cancerului de piele. Este o metodă modernă, rapidă, nedureroasă și neinvazivă de examinare a formațiunilor pielii, folosită pentru a crește acuratețea diagnosticului dermatologic. Este utilizată în special pentru diagnosticul în vivo al leziunilor pigmentare ale pielii (carcinom bazo- și spino-celular, melanom sau ale altor leziuni precanceroase: nevii nevo-celulari și keratozele actinice).
În ce constă dermatoscopia?
Medicul dermatolog folosește un instrument numit DERMATOSCOP. Acesta mărește imaginea leziunii, permițând atât vizualizarea structurilor superficiale, cât și a celor profunde. În cazul unei alunițe, dermatoscopia ajută la examinarea caracteristicilor și structurii acesteia.
Dermatoscopul este un instrument format dintr-un sistem optic asemănător unei lentile la care este atașată o sursă de lumină. Acesta evalueaza în vivo culorile și microstructurile epidermului, ale joncțiunii dermo-epidermice și dermului superficial. Medicul dermatolog plasează acest instrument deasupra leziunii cutanate care se dorește a fi examinată și astfel analiza acesteia se poate face în detaliu.
Examinarea dermatoscopică nu oferă certitudine în diagnostic, acesta fiind pus în urma examenului histopatologic (după biopsie și analiza la microscop a leziunii respective). Totuși, pentru a nu exciza inutil o aluniță, dermatoscopia ajută la stabilirea deciziei corecte în acest sens: alunița poate fi păstrată, scoasă, sau urmărită ca evoluție pe termen scurt.
Când trebuie făcută o dermatoscopie?
Dermatoscopul este un instrument format dintr-un sistem optic asemănător unei lentile la care este atașată o sursă de lumină, evaluându-se în vivo culorile și microstructurile epidermului, ale joncțiunii dermo-epidermice și dermului superficial. Medicul dermatolog plasează acest instrument deasupra leziunii cutanate care se dorește a fi examinată și astfel analiza acesteia se poate face in detaliu.
Dermatoscopia ar trebui efectuată mai frecvent la:
Alunițele trebuie analizate urmând regula ABCDE:
A – Asimetria nevilor pigmentari
B – Bordurile (marginile) neregulate
C – Culoarea diferită neuniformă pe suprafața alunițelor
D – Diametru mai mare de 50 de mm
E – Excrescența care apare peste structura pigmentară deja existentă.