fbpx
 

Dermatoscopie

Tratament Dermatoscopie în Craiova și Timișoara

Ce Este Dermatoscopia?

Tratament Dermatoscopie este considerat cea mai eficientă metodă de depistare precoce a cancerului de piele. Este o metodă modernă, rapidă, nedureroasă și neinvazivă de examinare a formațiunilor pielii, folosită pentru a crește acuratețea diagnosticului dermatologic. Este utilizată în special pentru diagnosticul în vivo al leziunilor pigmentare ale pielii (carcinom bazo- și spino-celular, melanom sau ale altor leziuni precanceroase: nevii nevo-celulari și keratozele actinice).

 

În ce constă dermatoscopia?
Medicul dermatolog folosește un instrument numit DERMATOSCOP. Acesta mărește imaginea leziunii, permițând atât vizualizarea structurilor superficiale, cât și a celor profunde. În cazul unei alunițe, dermatoscopia ajută la examinarea caracteristicilor și structurii acesteia.

 

Dermatoscopul este un instrument format dintr-un sistem optic asemănător unei lentile la care este atașată o sursă de lumină. Acesta evalueaza în vivo culorile și microstructurile epidermului, ale joncțiunii dermo-epidermice și dermului superficial. Medicul dermatolog plasează acest instrument deasupra leziunii cutanate care se dorește a fi examinată și astfel analiza acesteia se poate face în detaliu.

Dermatoscopie Delta HEine 30

Examinarea dermatoscopică nu oferă certitudine în diagnostic, acesta fiind pus în urma examenului histopatologic (după biopsie și analiza la microscop a leziunii respective). Totuși, pentru a nu exciza inutil o aluniță, dermatoscopia ajută la stabilirea deciziei corecte în acest sens: alunița poate fi păstrată, scoasă, sau urmărită ca evoluție pe termen scurt.

Când trebuie făcută o dermatoscopie?
Dermatoscopul este un instrument format dintr-un sistem optic asemănător unei lentile la care este atașată o sursă de lumină, evaluându-se în vivo culorile și microstructurile epidermului, ale joncțiunii dermo-epidermice și dermului superficial. Medicul dermatolog plasează acest instrument deasupra leziunii cutanate care se dorește a fi examinată și astfel analiza acesteia se poate face in detaliu.

Dermatoscopia ar trebui efectuată mai frecvent la:

  • persoanele care frecventează saloanele de bronzat (UV artificiale) sau cele care se expun frecvent la soare (UV naturale);
  • persoanele cu antecedente personale sau familiale de cancer cutanat, deoarece sunt studii care arată că factorul genetic în cazul cancerului de piele este unul foarte important;
  • persoanele cu fototip I si II (piele și ochi deschiși la culoare, care se ard ușor la expunearea la UV) și persoanele cu multipli nevi nevocelulari (alunițe).

Alunițele trebuie analizate urmând regula ABCDE:

A – Asimetria nevilor pigmentari
B – Bordurile (marginile) neregulate
C – Culoarea diferită neuniformă pe suprafața alunițelor
D – Diametru mai mare de 50 de mm
E – Excrescența care apare peste structura pigmentară deja existentă.

Completează Formularul Pentru Programare Tratament Dermatoscopie